HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Katonai Püspökség

2008.11.20. 14:08 Portal[x]Mind

Szabó Tamás után Bíró László lesz (hivatalosan januártól) a Katonai Ordinariátus (katolikus katonai szolgálat) püspöke.

Bíró László jelenleg Castra Galbae-i címzetes püspök és a Központi Papnevelő Intézet rektora.

Szekszárdon született
, 1950. október 31-én
1950. október 31-én szentelték pappá Szekszárdon
Kecskeméten szentelték püspökké, 1994. május 21-én
1995. augusztus 15-től lett a Központi Papnevelő Intézet rektora
2009. januártól a Katolikus Katonai Ordinariátus püspöke.

A katolikus püspökök eddig nem úszták meg szárazon, ha szabad ezt a kifejezést használnom. Az első, a Katonai Ordinariátus 1994-es indulásától Ladocsi Gáspár volt a püspök, ám ő - állítólag - jobb szeretett messze lenni a fegyveres konfliktusoktól és inkább volt egy jó kis plébánián, ahol télvíz idején - talán - lehörpintett egy-két felest. Aztán jött az ambíciózus Szabó Tamás. Fiatal volt és tettrekész, talán túlságosan is. Ő - állítólag - inkább a házasság rögös útját választotta, ami katolikus berkeken belül ugyan nagy érték, de nem papoknak és püspököknek.

Mindezek kihatottak a püspökségre is. Információm szerint gyakorlatilag padlón van ez az intézmény és gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni. Nem mintha a Honvédség rózsás állapotban lenne...

A nagy kérdés most viszont mégis az, hogy ha Bíró Lászlót nem helyezik katonai státuszba (úgy tűnik nem), akkor ez segíteni fog kikecmeregni a... mocsárból vagy egy újabb rossz döntés lesz. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy bennfentesek szerint a Honvédség zárt világa az egyházat nem könnyen fogadja be, így papjait sem. Sokat segít viszont az, hogy katonai státuszba kerülnek, most ez kimarad a püspök esetében. Saját vélemény csupán, de talán a minisztérium felé ez segíthet, kérdés ez számít-e most igazán?
 

Szólj hozzá!

Címkék: egyház hit katonai püspök honvédelem ordinariátus ktp.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr59779435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása