HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

kamaszok agya, avagy "bóvden kontra tárcsafék"

2007.12.06. 14:01 Portal[x]Mind

Nemrégiben fellángolt a vita a fogamzásgátlók kapcsán, mivel az egyik (ha jól tudom Fejér megyei) patikában nem szolgálták azt ki. Mivel ez a blog tudományos, de egyben személyes jellegű is, ezért meg kell jegyeznem, hogy eléggé mérgesen olvastam egy megyei újság cikkét, ahol minden gyógyszertár vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem az ő dolguk eldönteni, hogy melyik gyógyszer milyen etikai megítélés alá esik. Általában megvédem a patikusokat, akik segítőkészek és tanultak. Ráadásul ez utóbbiról ma sem tudnak sokat a "közemberek", legalábbis sokszor találkozom (felnőtt!) emberekkel, akik nem tudják, hogy az orvosin tanul a patikus is.

Először is fontosnak tartom, hogy a fogamzásgátló nem gyógyszer. Mit gyógyít? Egy életet? Na abból kigyógyulunk gyógyszer nélkül is, de azt meg  úgy nevezik, hogy halál. Másrészről fontos, hogy megkülönböztessük az esemény előtti és utáni tablettákat és módszereket. Az utóbbi, személyes véleményem alapján (és ezzel nem vagyok egyedül) gyilkosság, az előbbit azonban el tudom fogadni, ám egészségügyi szempontból azt sem tartom igazán kiforrottnak.

A csúcs az előbb említett cikk volt, ahol egy Szentháromság nevű patika vezetője nyilatkozta, hogy ő bizony minden további nélkül eladja a fogamzásgátlókat. Ez már döbbenetes és irgalmatlan.

Nemrég láttam egy részt az Amynek ítélve filmsorozatból, ahol a főhös édesanyja fiatalokat (kamaszokat) oktatott az önmegtartóztatásról. Előtte vitázott a főnökével, hogy fogamzásgátlásról tartson-e egy előadást vagy az önmegtartóztatásról, merthogy szerinte a fiatalokat az előbbi fogja érdekelni.

Óriási az ellentmondás, hogy miközben a társadalomban egyre elfogadottabb a korai szexuális élet (már 12-13 éve körül járunk!), úgy a jogalkotásban a 18 alattikat alig, 14 év alatt meg nem is büntethetik az embert. És akkor még meg sem említettem az olyanokat, hogy 18 év alatt nem szerepelhet még az interneten sem meztelenül senki, de 14 éves modell lányokat mutogatnak meglehetősen kevés szövettel a testük körül. Jóllehet a gond kétoldalú. Egyes 14 éves lányok felnőttnek néznek ki, ahogy vannak idősek is, akik gyerekes alkatúak, de a szellemi érettség is rendkívül különböző. Úgy látszik értékzavar van, ráadásul óriási, ami egyrészt meglátszik mind a fiatalok gondolkodásának változásán, mind a felnőttek godnolatain.

Minedezek ellenére sem gondolom, hogy az egyik vagy a másik oldalra álltam volna eddigi írásomban, mert azt későbbre tartogatom ,) Ám nagyon megörültem az informed egyik aktuális cikkének, amely egy amerikai pszichológus professzor megállapításairól ír, amelyben kifejti, hogy a kamaszok agya olyan mint egy autó, amelyben nagyon jó kis gázpedál van, sőt a motor is nagyon jó és szép, de a fékmű még meglehetősen kezdetleges.

UI. Amyéknél a dolog jól megy, felnőttek kaphatnak csak fogamzásgátlót (nekik is csak vényre adnék és azt is jól megfontolva - saját vélemény) és jól működik a fiatalok bírósága is. Talán kissé erőltetettnek tűnhet a két téma összemosása, de röviden nem fért bele több, ha gondolkodunk rajra, lehet velem nem egyetérteni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy valami nincs rendjén.

Cikk az INFORMED-en:
informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/personality/

Szólj hozzá!

Címkék: jog agy bíróság fogamzásgátlás fogamzásgátló kamasz amy

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr23254368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása