HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Taj-kártyán a vallásod

2008.07.27. 21:33 Portal[x]Mind

Felreppent a hír, hogy az új TAJ-kártyánkon a vallási hovatartozásunk is rajta lesz. Röviden leírnám miért fontos ez és azt, hogy miért nem.

Nem kell teológusnak lenni ahhoz, hogy az ember Jehova Tanúival fusson össze az utcán és sokszor az otthonában (ill. előtte). Éppen ezért is ismerős sokaknak (és a filmek miatt), hogy ők azok, akik nem engedik meg az orvosoknak az transzfúziót, vagyis a vérátömletsztést.

Ezenkívül általánosságban elmondható, hogy a "modernnek" nevezett orvostudomány helyett, inkább alternatív módszerekhez folyamodnak. Sok orvosnak azonban nem egyszerű döntést hoznia, hiszen -törvény által- köteles mindenki vallását és az ezáltal vallott nézeteit tiszteletben tartania.

Már 2000-ben írtak cikket arról, hogy a törvény nem egyértelmű, ami az ilyen és hasonló eseteket illeti. A törvény tömör lényege: a mások életét vagy testi épségét nem veszélyeztető esetben, a nem várandós, cselekvőképes Jehova Tanúja beteget a várható súlyos vagy maradandó károsodást okozó esetben, továbbá az életfenntartó beavatkozás esetében megilleti, míg a közvetlen életveszély és életmentő beavatkozást igénylő esetében nem illeti meg a vértranszfúzió visszautasításának joga. 

Ez a gyakorlatban azonban nagyon nehezen kivitelezhető mindkét fél részéről. Például közvetlen életveszély alkalma leginkább olyan helyzetkben alakul ki, amikor nem derül ki az illető személy vallása, elsősorban a beavatkozás sürgőssége miatt. Persze vannak esetek, amikor van idő a taj-kártyát megvizsgálni, mielőtt valamilyen beavatkozásra sor kerülnék.

Mindenesetre a EÜM tagadja, hogy a vallási hovatartozásunk fel fog kerülni a kártyánkra. Talán még emlékszünk Bill Gates egy "álmára", mely az USA olyan taj-kártyájáról álmodott, mely elektronikusan mindent tartalmazott volna az illetőről: korábbi betegségek, alapadatok, gyógyszerek, amiket szed stb. Az ilyenek mindig jogi problémákba ütköznek,. (általában és hosszútávon azonban nem ezek a jogok szoktak győzni...)

Szólj hozzá!

Címkék: kártya vallás egészségügy jehova minisztérium vallásszabadság taj tanúi eüm

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr83588395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása