HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Hiányzó végtagok és a junk DNS

2008.07.30. 17:00 Portal[x]Mind

A "modern" asszimetrikus háborúk sem kímélik a katonákat. A szövetségesek egyik legnagyobb vesztesége azok a katonák, akik életben maradnak, de sérülésük alkalmatlanná teszi őket a további katonai szolgálatra.

Az iraki és az afgán háború során annyi amerikai katona veszítette el végtagját (ill. egyéb testrészeit), hogy külön kórházak specializálódtak kezelésükre. A legnagyobb kihívást az orvosoknak így a meglévő eszközök legoptimálisabb felhasználása, a kutatóknak pedig az újabb eszközök fejlesztése jelenti. Az egyik nagymértékben kutatott terület a junk-DNS, vagyis az emberi DNS azon szakasza, mely fehérjéket nem kódol. Legalábbis sokáig ezt hitték. Tulajdonképpen már Malcolm J. Simons 1987-ben felvetette, hogy nem hulladékról van szó, de még ma sem teljesen tiszta, hogy mire szolgál.

Egyes részletek azonban érthetővé váltak, így például az, hogy a junk-DNS az embrionális fejlődés szabályozásában fontos szereppel bír. Mivel ebben az időszakban fejlődik ki az egyed fizikai formája, így a végtagok is, ezért nem csoda, hogy az amerikai kutatók gőzerővel kutatják, hogyan lehetne újra növekedésnek indítani egyes testrészeket.

A testrészek pótlásának probálkozásai azonban már az ókorig nyúlik vissza. Nem utolsósorban azért, mert a katonák akkoriban is szenvedtek hasonló sérülésekben. Korunk legnagyobb alakjai között főként Vacanti, Atala vagy Snyder neve említhető. Próbálkozásaik nem eredmény nélküliek és bár szinte kivétel nélkül etikai támadások keresztüzében találták magukat, nem ezért nincs a sebészet és belgyógyászat mellett egy végtagnövesztő osztály.

Hazánk nem "termeli ki" azt a rengeteg egészséges-rokkant fiatalembert mint az USA, de még így is vannak elmaradások azzal kapcsolatban, hogy a polgári életben biztosítsák a zökkenőmentes életvitelüket. Amerika egy nem új, de egy új formájában előbukkanó gonddal néz szembe napjainkban és bizony nem nagy vigasz az érintetteknek, hogy, amíg nem rutin egy új végtag beszerzése, addig hős lesz valaki. Főleg, ha belegondolunk, miért hős inkább egy katona mint az, aki egy balesetben, egy öröklődő betegség következtében, önhibáján kívül járt így.

Talán jól látszik: ez nemcsak orvosi kérdés.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr70593021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása