HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Otthonszülés

2007.09.23. 15:25 Portal[x]Mind

várandós
 Aktuális téma mindig téma. Az otthonszülés nem igazán a jó vagy nem jó kategória kérdése. Sok esetben az rejlik mögötte, hogy mit gondolunk a szülésről mint emberi eseményről (ha éppen emberinek gondoljuk) vagy minek véljük a jövendőbeli kis lényt. (ember, nem ember, jogi személy, matéria, stb.)
 A divat és az agymosás ezen a téren sem kímélte az embereket. Ahogy a pelenka is lehet felszabadulás és öröm az egész világnak (főleg, amikor eldobják), úgy a szülés is a világ legmeghittebb eseménye. Ezért legyen ott az apa (vagyis a férj) és hát otthon történjen egy cuki bábával, esetleg olyan legyen mint Quinn doktornő, vagyis határozott és ügyes, mégis nőies.
 Kevés ember gondol a halálra. A sajátjára. Memento mori!
 Azt gondolni: csak velem nem történhet meg nem naivitás, hanem felelőtlenség. A felelőtlenség pedig a mi felelősségünk lesz, ha valakinek baja esik. Magyarul a mi hibánk.

 Furcsa mód a mai magyar jog az élveszületést jelöli meg a jogképesség alapjának. Pontosabban akkor lesz valaki emberi jogai birtokában, ha megszületik, élve, de ebben az esetben visszamenőleg is a fogantatásáig. Addig azonban, amíg anyuci énekel hozzá és babusgatja, meg megveszik neki a ruhákat, sőt nevet adnak neki és a doktor bácsi/nő megállapítja, hogy Józsika fiú lesz (vagy lány?)... addig egy állat? Majd kiderül, ha megszületik, ha...
 A jogi logika érthető, látszik azonban az is, hogy mennyire beszűkült egy tudomány saját területén.

 A másik probléma, hogy ma a beteg ember nem ember. Nem megyek bele közhelyes idézgetésekbe, hogy ki a női ideál és hasonlók. A szemüveges még szexis is lehet, de egy rákossal mit kezdjünk, főleg egy "écessel"? Beteg az ember, betegek az állatok is. A mai kórházak azonban a civilizáció termékei. A szülés is azért lett veszélyeztetett, mert az ember azzá tette. Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja.
 A szülés helye ettől függetlenül nem a kórház kellene legyen. A születésházak fogalma idegennek tűnik még nálunk, pedig úgy tűnik még ma is van réteg, aki áldozna rá. De nemrég olvastam egy napilapot, amiben egy Tolna Megyei kórházról írnak, ahová "messze földekről" érkeztek szülni készülő várandós asszonyok, mert jól érezték ott magukat.

Bezárták.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr97174249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása