HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

65 milliárd Ft-ot költünk az orvosok fehér zsebeire

2007.12.20. 15:26 Portal[x]Mind


Izgalmas adattal szolgált ma az MTI. Évente 30-100 milliárd Ft között mozog az orvosok zsebeibe juttatott pénzünk.
A cikk ugyan erról nem szól, de tapasztalatból tudom: ennek jó része alacsony bérből élő emberek keresetéből áll össze.

Furcsa, de olvastam olyan etikai megközelítést, mely a paraszolvenciát el tudja fogadni. Persze ez a kérdés valóban sokrétű, azonban ki kell mondani, hogy az emberi személyt méltóságában tiporja a földre az a viselkedés, mely elvárjra a hálapénzt, akár nyilt, akár burkolt formában is.


A megoldásról (ami még nem politika) csak annyit, hogy nem az orvosok fizetésével van a gond. Pontosabban van azzal gond, de nem jelentene megoldást a fizetések emelése. Az embereket (értsd: orvosokat) kellene megreformálni; a fejükben. A dolog már az egyetemeken kezdődik, ahol egyrészt nem hivatástudatból ülnek az emberek, hanem a jövőbeli elismertség és fizetés (hálapénz) reményében, akár tudatosul ez bennük, akár nem. Utóbbira jó példák az orvos-dinasztiák. Észrevétlenül ugyan, de természetes lett a rossz. Ezt pedig finoman nehéz orvosolni.

www.mti.hu/cikk/245552/

2 komment

Címkék: paraszolvencia hálapénz

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr2270448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs 2007.12.26. 19:11:52

Valóban igaz, hogy a magas társadalmi presztizs, és a (tévesen) remélt magas fizetés motivációt jelent az egyetemi padokban, bár én 18 évesen elsősorban a terület (természettudomány) iránti érdeklődésem miatt kezdetm ezzel foglalkozni.
jelzem: az úgynevezett hivatástudat (segíteni a beteg embereken) attitűd elsősorban a kevéssé kompetitiv és gyengébb teljesítményű társaimat jellemezte. Személyes megérzésem, hogy kevésbé professzionális szakemberek lettek belőlük. Erős hivatástudatom van nekem is, de amikor azt látom, hogy a versenyszférában elhelyezkedett volt osztálytársaim (kevesebb ambicioval és szorgalommal) igényesebb életet élnek, és a gyermekeiket biztonságban nevelik fel, ellentétben velem csak azért, hogy másokon segítsek, és havi 100ezret vigyek haza és soha ne legyek otthon, akkor a mártír szó jut eszembe, az elhivatottság, meg a mártírság pedig 2 különböző fogalom. az ön által vázolt gondolatmenet alapján olyan mélyen elhivatott embereket kellene az orvosi egyetemekre engedni, akik lemondanak a földi élet javairól, hogy cserébe a betegeket szolgálhassák. Ilyet nagyon keveset találnánk, még a hívők között is, és gyanítom elenyésző részük lenne alkalmas a feladat magas szintű ellátásához.
A világ minden táján és a történelem minden korszakában az orvoslás társadalmi és anyagi szempontból magasan elismert tevékenység volt, és lesz is lényegéből fakadóan. Jelenleg a hálapénz a fizetés kompenzációja. Javaslatom: ötszörözzék meg a fizetésünk, és tiltsák be a hálapénzt komoly szankciókkal. ( A hálapénz az orvosok egy szűk rétegét érint csak komolyan. Személy szerint operáló sebész (nagy rizikójú nem rutin műtétek) vagyok, mégis az általam kapott és elfofgadott hálapénz jelentéktelen mennyiségű.)

Portal[x]Mind 2007.12.28. 19:58:30

Kedves Balázs, szerintem tegezzük egymást (ha már így a neten vagyunk) ;)

Sorban tehát:
A "tévesen remélt" magas fizetésről az a véleményem, hogy az orvosoknak alacsony a fizetése, pofátlanul alacsony. Ám belekalkulálja a mindenkori minisztérium a fizetésekbe a zsebbe vándorló pénzeket is (legalábbis mindig erre hivatkoznak) és hacsak nem egy-egy speciális területen dolgozó orvosról van szó (pl. röntgenorvos), akkor tényleg nem is kell panaszkodjon (legalábbis egy állami intézmény vezetőjének fizetéséhez képest).

Az, hogy a hivatástudattal rendelkezők kevésbé felkészültebbek szakamailag nem álatlánosítható. Ám, ha még igaz is, akkor is úgy vélem, hogy a gyógyítás több a szakmai tudásnál. Az ország egyik legjobb szakorvosa által műtött beteggel találkoztam minap is, aki nem volt éppen jó állpotban és bár ő fel fog épülni, van példám a jó öreg mondásra is: a műtét sikerült, a beteg meghalt... A szakmai tudás nélkülözhetetlen, de nem elég. Jelezném: a hivatástudatot sem tartom kizárólagosnak!

Nem akarok pszichologizálni, de a túlórákban sokszor nem hivatástudatot látok, hanem a vállalkozókhoz hasonló munkamegszállottságot és nagyon sok személyes (családi, magánéleti) problémát. Persze ettől még igaz, amit írtál, én sem szeretnék általánosítani.

"ötszörözzék meg a fizetésünk, és tiltsák be a hálapénzt komoly szankciókkal." Az előbbit irreálisnak tartom történjen bármilyen gazdasági csoda is nálunk, bármilyen kormányzat alatt is. Az utóbbival maximálisan egyetértek.

"A hálapénz az orvosok egy szűk rétegét érint csak." Én ezt egyáltalán nem így tapasztalom. Ám, ami még bántóbb nagyon szomorú példákat tudnék mesélni. Kivételekről azonban tudok, amit pedig írtál magadról azt tiszteleltre méltónak tartom.
süti beállítások módosítása