HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

ÚJ TÁBORI (KATONAI) PÜSPÖK

2009.01.09. 22:52 Portal[x]Mind

Pénteken délelőtt a Szent István Bazilikában beiktatták katonai ordináriusi tisztségébe Bíró László kalocsa-kecskeméti segédpüspököt, a Központi Papnevelő Intézet rektorát.

A szertartáson megjelent Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Mikita János altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi parancsnoka (jövendőbeli vezérkari főnök) és Füredi Károly, a Honvédelmi Minsztérium szakállamtitkára.

Az új püspök két elődjéhez híven nem kerül katonai státuszba. Erről már korábban is írtam és továbbra is érdekesnek tartom. Ma leginkább taktikázásnak tartom, méghozzá az egyház részéről, aki többé-kevésbé vesztésre áll az állammal szemben, legalábbis, ami a tábori lelkészségeket illeti. Bíró a HM közalkalmazotta lesz, így Szekeres honvédelmi miniszter a főnöke lesz, de nem a (katonai) felettese. Sok mindentől (az alkoholt is beszámítva) megkíméltetik ezáltal az új püspök, ami nem ok nélküli, ha az elődjeinek a történetét ismerjük.

Mindenestre Bíró beszéde keresztény volt a javából, ám ez tőle megszokott és hiteles. Füredi Károly (HM szakállamtitkár) beszéde azonban meglepett: személyes volt és olyan, mintha egy alázatos hívő beszélt volna. Talán Szekeres azért küldte őt, mert tudta, hogy Füredi képes erre, akár mert ő is hívő?

Összességében szép volt a katonai és az egyházi pompa keveredett, ami már önmagában megkapó, akár egy hitetlennek is. Mindez megkeverve néhány pap és szerzetes (nem az összes) alázatával. Aki ott volt, nem bánta meg, hogy elment.

végül egy ajánló: bár a fenti kép saját, az FN-en van egy nagyon szép galéria!

 

Szólj hozzá!

Címkék: hit bíró katonai honvédelem püspökség egyházmegye

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr7868368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása