HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Petefészek ciszta, avagy egy jó kis erkölcsi dilemma

2008.01.11. 09:36 Portal[x]Mind

Azoknak, akik minden fogamzásgátló tablettát elutasítanak nem kis fejtörést okoznak az olyan esetek, melyben mérlegelni kell mi a fontosabb: az az általuk vallott erkölcsi helytállás, avagy egy bizonyított (bár sokszor csak nagyon valószínüsíthető) gyógyszer, eljárás általi gyógyulás.

Egy ilyen példa a petefészek ciszta (cysta ovarii) is. Úgy tűnik ugyanis, hogy a fogamzásgátlók szedése csökkentheti a jó- és rosszindulatú cisztatípusok előfodulási gyakoriságát.

Most légy okos....

egeszseg.origo.hu/cikk/0535/618892/petefeszekciszta_print.htm

(utólag kell ehhez egy megjegyzést fűznöm: nem egy esetről tudok, amikor cisztának néztek egy magzatot. Mielőtt fogamzásgátlót kezdenének szedni, érdemes 100%-ig megbizonyosodni arról, hogy az a ciszta valójában nem egy ember-e!)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr40293117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna 2008.09.26. 17:48:54

A "fogamzásgátló" tablettákról tudni kell, hogy az orvostudomány nemcsak fogamzásgátlásra alkalmazza őket, hanem egyéb betegségek gyógyítására is (úgy tudom, még a bőrgyógyászatban is alkalmazzák őket). Ebben az esetben kb. olyan visszautasítani a hormontablettákat, mint amikor egy jehovista nem kér a vérátömlesztésből. A petefészek-ciszták is válhatnak időnként életveszélyessé és egy gyakorlott orvos pláne ultrahangon nem fog összetéveszteni egy magzatot egy cisztával. Egyébként rossz szemléletre vall az ilyesmiből etikai kérdést csinálni.

Portal[x]Mind 2008.09.26. 22:09:30

Az etikai kérdések ritkán (ha egyáltalán) foglalkoznak a dologgal magával. Bár nem mondja ki, de azért, mert elismeri kevesek vagyunk ahhoz. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy semmi felelősségünk nincsen.

A fogalmazásgátlókkal sem az a baj, hogy eleve rosszak. Egy óvszert is lehet lufinak használni, aligha hinném, hogy ezért etikai vitába szállna bárki is :)

A ciszta-ultrahang-magzat két példa, ami közül egy dokumentált tény. Gyakorlott orvosról volt szó. Ajánlom egyébként a nemrég fellebbent hírt az Angliában dolgozó orvos esetét. A SZTE magyarázata nagyon elfogult, de benne van, hogy egy orvos tévedhet és a nagy és kis tévedés bizony nézőpont kérdése csupán.
süti beállítások módosítása