HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONÁK

2008.12.30. 11:24 Portal[x]Mind

Az Országgyűlés elfogadta azt a határozatot, amely a tartalékos katonák helyzetét fogja rendezni. 2009 végéig az anyagi ráfordítást nem igénylőket, majd 2012-ig a költségekkel járó jogszabályokat. Tehát a ma "falból" létező önkéntes tartalékos rendszer 2012-re "hivatásos-önkéntessé" alakul. Ez a Nemzetőrséggel nem azonos formáció, ám célkitűzéseinkkel több részletben is egyező vagy hasonló módon oldhat meg régóta fennálló megoldatlan feladatokat.

Összegyűjtöttem néhány szempontot, amit a tervezet az önkéntes tartalékosok (ÖT) kapcsán megemlít:

- az ÖT önkéntes, nem kötelezhető rá senki. A minősített időszakok (rendkívüli állapot) esetén azonban fennmarad a hadkötelezettség, független lesz az egyéni elhatározástól, ugyanis nem minősített időszakokban az ÖT-sok nem szankcionálhatók, ha nem tesznek eleget bevonulási felszólításnak.

- az ÖT rendszert a Honvédség alá rendelik, annak része lesz.

- nem kizárólag területvédelmi erő lesz, hanem a Honvédség munkáját támogató, kiegészítő, a szervezet munkájában résztvevő. Így, ha bizonyos követelményeknek eleget tesz, külföldön is bevethető.

- 15-25 nap/év kiképzésben vesznek részt (a civil munkájuk mellett).

- 3 évente 6 hónapot kell egyben leszolgálniuk.

- az ÖT civil munkahelye megőrésének törvényi védelme a szolgálatteljesítés alatt és az azt követő 30 napban. Ez lesz ugyanis a legnagyobb feladat majd pénzügyileg és egyébként is: a munkáltatókat érdekeltté tenni abban, hogy olyan munkavállalót alkalmazzanak, aki a kiképzési időre távol lesz munkahelyétől.

- Előbbi érdekében és általánosan is fontosnak vélik egy program megalkotását a nemzeti öntudat és hazafiasság növelésére.

Azt gondolom, hogy a nemzetőrség is kiveheti részét ebben, segítheti a program megvalósulását, hiszen ez nemzeti érdeke (érdekünk) és a nemzetőri elvekkel is (részben) rokonítható. Fontos azonban meg is különböztetnünk ettől a rendszertől a nemzetőrséget.
 

3 komment

Címkék: önkéntes honvédség honvédelem hadkötelezettség nemzetőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr5848346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2009.01.02. 20:47:38

A 3 évente 6 hónap szerintem inkább azt jelenti, hogy 3 évente lehet 1 db (6 hónapos) külszolgálatot bevállani, persze csak ha más feltételek is teljesülnek.
Amúgy kicsit beleástam magam a témába, hamarosan megírom a gondolataimat, meglátásaimat.
Egyelőre annyit, hogy sajnos szerintem 2012-re még csak a jogszabályok lesznek készen, önkéntes tartalékos nem lesz több. De remélem rosszul gondolom.

Portal[x]Mind 2009.01.03. 21:24:54

Igen, igazad lehet, a 6 hónap nem feltétlenül kötelező. Én mindenesetre úgy gondolom, hogy ha a feltételek javulnak, akkor lesz egy-két nagyobb létszámú belépés a rendszerbe. Az más kérdés, hogy nem valószínű, hogy megteremtik ezeket. Főleg, mert a leglényegesebbnek azt tartom, hogy nem lesz pénz, se igazán jó motiváció a munkáltatók felé. Ilyen a krízisintervenciós csoport is, amit a katasztrófavédelmisek szerveztek és már említettem is egy korábbi postomban (medeq.blog.hu/index.php?s=kr%C3%ADzis&sentence=OR&submit=Keres%C3%A9s).

A másik meg az, hogy ez még csak tervezet, így ez sem marad majd így.
süti beállítások módosítása