HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Grúziában ma nem Balón csodálkoztak...

2008.08.08. 22:49 Portal[x]Mind


Nagyobb térképre váltás

Miközben Baló György játszott Szántó Dávid idegein (nem?) megjelent Putyin is a képen, aki valamiért az általában tőle megszokott módnál is jobban elgondolkodni látszott.

Nem belemagyarázom, mert akkor még nem olvastam a Grúziával kapcsolatos hírt, miszerint "Elkeseredett harcok dúltak péntek este a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Dél-Oszétia "fővárosa", Chinvali déli részében az orosz békefenntartók és a grúz kormányegységek között".

Hogy jobban értse a helyzetet mindenki: Észak- és Dél-Oszétia már több száz éve Oroszországhoz tartozik. Pontosabban Észak több mint 230 éve, Dél pedig több mint 120 éve. ('92 óta Dél-Oszétia Grúziához tartozik, hivatalosan).

Gyakorlatilag mindketten Oroszországhoz szeretnének tartozni, de egyrészt ez csak az Északnak sikerült, másrészt egymáshoz (Észak Délhez és fodítva) tartozni nem akarnak.

Grúzia (melynek része ma Dél-Oszétia) talán a legkeletibb ország, amelyik európainak nevezhető.  A NATO és az EU csatlakozás is politikájuk kiemelt célja.

Tehát Dél-Oszétia ehhez a Grúziához tartozik, azonban szívesebben tartozna Oroszországhoz.

Ez természetesen jól jön az oroszoknak, hiszen úm. vannak embereik Grúzia területén belül. Oroszország így a dél-oszétokat úgy kezeli mint orosz állampolgárokat.

A dolog mégsem ilyen egyszerű. Oroszország eddig nem fogadta el Dél-Oszétia csatlakozási szándékát Oroszországhoz. Észak- és Dél-Oszétia pedig gyakorlatilag soha nem is tartozott egymáshoz.

A mostani harcok indítóoka az volt, hogy etnikai tisztogatás folyt a grúzok részéről a dél-oszétokkal szemben, így orosz békefenntartó erőkkel próbálják megállítani ezt a népirtást - állítják az oroszok. A világ márcsak az ilyen karitatív háborúkról híres, nemde?

Korai még nagy következtetéseket levonni, de Oroszországnak talán nem is annyira Dél-Oszétia kell, hanem a grúzok "nyugatisága" nem tetszik nekik és mindent megtennének azért, hogy megakadályozzák őket ebbéli szándékukban.

Akárhogy is több tucat katona biztosan meghalt már és kb. másfél ezer civil.

Szólj hozzá!

Címkék: eu oroszország olimpia nato grúzia baló honvédelem szántó

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr82607447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása