HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Influenzát feltérképezni!

2008.10.17. 22:45 Portal[x]Mind

Az www.idokep.hu oldalt bátran merem ajánlani. Időjárás esetén az első (ha nem is az egyetlen), amit megnézek. Pontos, megbízható és rendkívül bravúros, sőt merész ötletekkel áll elő. Nem véletlenül kapott díjat, pedig akkoriban még jóval szegényesebb volt mint ma.

Többek között ugyanis abban tűnik ki az oldal, hogy bárki szerkesztheti (legalábbis, ami az adatok beküldését illeti), másrészt szoros kapcsolatokat ápol szakmai intézményekkel, nemcsak Magyarországon. Mindezt megfejeli azzal, hogy technikailag is kísérletezik (elég ha csak az animált radarképre gondolok vagy az európai összesített radarképre).

Természetesen nem az időjárás miatt írok most róla. Elindítottak egy újabb "merészséget" az influenza-térképet. Az ötlet óriási, hiszen az előzőek elemeit figyelembe véve nagy segítség lehet akár orvosi, akár az egészségügy más területén, statisztikai stb. szemmel is.

 

Sorba venném az észrevételeimet:


1. Az egyik elem az, hogy az emberek küldik be hozzá az adatokat. Sajnos felmerül itt több probléma is: az egyik, hogy az influenza egy nehezen diagnosztizálható betegség. No nem orvosi értelemben, hanem sokan keverhetik más betegséggel, akik úm. otthon próbálják kitalálni mi lehet az.

2. A másik dolog az, hogy regisztrálni sem kell, ami érthető, ha egyelőre csak tesztállapotban van az egész, ám nem tartom még így sem indokoltnak ezt.

3. Az előzőből következik a legfontosabb: ha lenne regisztráció, ugyanúgy egy sikeres teszthez lehetne kötni az adatok beküldésének lehetőségét mint az időjárás esetében. Itt megtudhatnánk legalább a legalapvetőbb ismereteket, ami szükséges lehet ahhoz, hogy a lehető legpontosabban meg tudjuk állapítani az adott betegséget.

4. A szakmai kapcsolatokat sem látom mögötte. Például az ÁNTSZ-szel vagy az Országos Epidemiológiai Központtal. Ők az adatokon túl segíthetnének például egy helyes teszt ill. alapismeret-sor legyártásában.

Mindezek természetesen kritikai észrevételek, sőt inkább csak az utóbbiak "kritikai" nélkül. Remélem nem fog eltűnni a süllyesztőben, hanem beválik és megcsinálják hitelesebb formában is.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség orvoslás influenza járvány

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr20719422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása