HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Esélyegyenlőség a Honvédségnél

2008.09.14. 15:11 Portal[x]Mind

A Honvédségi honlap mindig tartogat érdekességeket és ezt nem gúnyból írom. Bár hozzáteszem: néha azért vannak furcsa dolgok is. Egyszer a cikk miatt, másszor mintha maga a Honvédség sem értené önmagát.
 

 Kép: HM

Az általam legutóbb olvasott cikkből, amely az esélyegyenlőségről szóló nyílt napról szól nem sok újat tudhatunk meg. Hacsak nem újdonság az, hogy 1000 fővel akarják növelni a Honvédség állományát, elsősorban az új légibázis, másrészt a tubesi radar emberanyagának biztosítása végett. Sőt 250 fő tartalékkal is számolnak. Milyen értelemben tartalék? Tartalékos katona?

A kedvencem azonban az egyenlőség hangsúlyozásán van. Rendben van, hogy ezalatt a romákat, nőket, elmaradott régiók polgárait értik. Azaz nincs rendben. Egy korábbi posztomban már megemlítettem a Honvédség rendkívül beszűkült romaprogramját. Legalábbis térben beszűkült.

Az első maga a felvétel. A Honvédségnél senki sem lehet egyenlő. Eleve sok mindennek meg kell felelni fizikai és pszichikai szempontból a felvételnél. A hierarchia nemcsak formalitás. Mint mindenhol itt is számítanak a kapcsolatok. Ez most demagógia? Oké, akkor nézzünk kényesebb témákat.

A szerződéses és a hivatásos állomány között akkora szakadék van, hogy a szerződéses állomány fluktuációja akkora, hogy erőművet lehetne rá építeni. Nyilván emögött nemcsak a hivatásos állomány túlzott öntudata bújik meg, hanem az anyagi támogatás és a megbecsülés különbsége. Ez éppen a nagy cserélődés miatt nem jelenik meg a társadalom felé, de a jövőben úgy fog visszacsapni, hogy a Honvédség szaladgálhat mint Karádi őrmester szakasza. ;) Nem vicc!

Az előbb említett cikk is hordoz némi érdekességet. Jónéhány évvel ezelőtt a TV-ben láttam nyilatkozni Kuncze Gábort, aki akkor -miniszterként- arról beszélt, hogy egyszer megállította egy rendőr, mert záróvonalnál előzött. Mikor meglátta, hogy kit állított meg a rendőr tovább akarta engedni, de Kuncze G. ragaszkodott hozzá, hogy megbüntesse. Jó ez? Gesztus volt? Nagyképűség? Mindegy. Persze bizonyos mentességeket élvezzenek miniszterek, rendőrök stb. Ám helyesnek gondolom azt, hogy ilyen és hasonló ügyekben ne a törvény felett állóknak számítsanak ők sem. Igazából nem is kellene ez kérdés legyen.

Tehát a cikkre visszatérve. Mindenkit átvizsgáltak, méghozzá olyan alaposan, hogy az újságíró meg is jegyezte sem őt, sem az autójukat nem vizsgálták még át ennyire részletesen és mindezt válogatás nélkül mindenkire vonatkozóan. Erre begurul a "lényeg". Idézem: "Természetesen a Szekeres Imrét szállító autót nem állították félre a hallgatók az EÁP átvizsgáló öblébe, sőt az ombudsmanok is minden akadály nélkül juthattak át az ellenőrző-áteresztő ponton."

Tanulják csak a negyedévesek mit jelent a diszkrimináció, hiszen egyszer még az életük múlhat ezen... Ha beengedik az életük, ha nem az állásuk.

 

1 komment

Címkék: közélet diszkrimináció egyenlőség honvédség hm szekeres honvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr29662918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balaint 2008.10.31. 12:13:04

Minden állat egyenlő, de vannak állatok ...
Orwell

;-)
süti beállítások módosítása