HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Megint agyalok

2007.09.17. 11:44 Portal[x]Mind

agy Az aggyal kapcsolatok etikai meglátások sokrétűek. Ahogy korábban már írtam: nem lehet addig részletes etikai leírást adni egy módszerről, egy technikáról stb., ameddig nem ismerjük azt kellőképpen természettudományos oldalról is. Hozzáteszem, ez nem mindig feltétel, de a bioetikában jóval általánosabban igaz mint sok más területen.
Ha már szóba jött az MRI... Sok hír szól mostanában arról, hogy ez az érdekes képealkotó eljárás még az emberek gondolatait is képes olvasni. El is indult a harc a lehetőségek és a helyes cselekvések között: amit megtehetünk, miért ne tennénk meg?
Szeirntem nem ilyen egyszerű. Az első és legfontosabb, hogy az MRI nem olvas gondolatokat. A gondolat és az agy működése összefügg, ezt senki nem fogja kétségbevonni, de hogy az MRI mit is mutat, azt pontosítani kell. Ezért lenne fontos, hogy először ezt vegyük górcső alá.
A neten alig találni olyan leírást, ami jó lenne a teljesen laikusnak és az érdeklődő nem szakamibelinek, sőt akár a szakmabelinek is egyszerre. Azért összegyűjtöttem néhányat, amit érdemes megnézni.

Kedzőknek ajánlom a Sulinet leírását (mindjárt meg is jegyzem, a Sulinet sokszor kihúzott a "slamaszból", mégis egy szomorú példája annak, amikor a politika beleszól egy jól működő holnapba, ugyanis jóformán már nem is frissítik):
www.sulinet.hu/tart/cikk/Rab/0/17321/1

Haladóknak több is kínálkozik: magyar nyelven ez az egyik legjobb: http://www.kfki.hu/chemonet/osztaly/kemia/zarand.html
angolul pedig ez okozott kellemes meglepetést:
www.cis.rit.edu/people/faculty/hornak/

de ha már az angol nyelvnél vagyunk. A legdidaktikusabb talán ez az oldal:
www.e-mri.org/cours/Module_1_Intro/presentation_en.html

Ezek után már lehet azon "agyalni", hogy mire is lehet képes egy ilyen kattogó szörny. Gondolatolvasás a munkahelyen, bűnmegelőzésben stb.? Ezt is meg fogjuk nézni.

Szólj hozzá!

Címkék: linkek agy mri

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr92167643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása