HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

A nagy betegség: morbus medicus

2007.11.25. 15:01 Portal[x]Mind



Az általánosítást a rasszizmus alapjának tartják. Persze nemcsak azé, hanem minden kirekesztésé is. Az orvosokat, papokat, rendőrőket is lehet kitenni ehhez hasonló általánosításnak, de ettől nem igaz az, hogy amit egyre állítunk igaz mindegyikre. Ám ahogy, sajnálatos módon, közlekedési bírságot is egyformán szednek szegénytől és gazdagtól (mert ugye 5.000 Ft más súllyal bír egy minimálből élő embernél mint egy gazdag vállalkozónál), úgy másfajta általánosítás is igazságtalan, ám sokszor nehezen megoldható másképp. (ellentétben az előbbi példától!)

Az egészség nemcsak materiális, hanem szellemi-lelki is. Akárhogy is definiáljuk az előbbieket millió okot sorolnak fel az egészségügyben dolgozók, hogy miért nincs lehetőség a betegek "lelkével" is foglalkozni.

Sok beteggel értekezve, különösen műtétek előtt, mindig döbbentek állok (vagy ülök) az előtt, hogy a félelem és a orvosok mennyire türelmetlenül és lenézően beszélnek a betegekkel. A latin kifejezésektől (a közvélekedéstől ellentétben) tartózkodnak ugyan, de így sem biztos, hogy agyhártyák, gerincvelők és egyéb anatómiai leírások révén fognak meggyőzni valakit (pl.) az epidurális érzéstelenítés alkalmazásának előnyéről. Konkrét példa is eszembe jut, aminek az "pikantériája", hogy tényleg jó szándékból és nem kísérletezgetésből próbálták rábeszélni az előzőt egy betegre. Mindezt utcai ruhában, iskolai felelet formában. A tartalom helyes volt, de a forma...

Nem megoldásról írtam, csak leírtam valamit, amiről nem szoktak írni.

Szólj hozzá!

Címkék: orvos egészség rasszizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr70241265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása