HTML

PortalMind

hitről, orvoslásról és háborúról.

Linkblog

Grúzia vs. Ruszki (2)

2008.08.11. 11:49 Portal[x]Mind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik leginkább emlegetett téma lett, hogy az oroszok akciója mögött az olaj húzódik meg. Ennek legjobb bizonyítékát abban látják, hogy az egyetlen Oroszországot elkerülő olajvezeték Grúziában húzódik.

A dolog tényleg érdekes. Két olajvezeték húzódik ugyanis Grúziában, amiből az egyik újnak (2006) nevezhető a másik régóta (1998) működik.

 

 

 

 

 

 

 

 

A régóta működő a BS (Baku-Supsa vezeték), amely éppen Dél-Oszétia alatt húzódik. A grúzok állítása szerint ez a fő ok, amiért nemcsak Dél-Oszétiában, hanem grúz földön is támadnak az oroszok (akár a grúz fővárosra Tbiliszi, akár a kikötőre Poti gondolunk). A poti-i kikötőtől alig délre húzódik a BS vezeték.

Az új vezeték a BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) vezeték, ami az előzőtől délebbre húzódik (de még Grúziában) és arról lehet ismeretes, hogy a Nabucco olajvezeték részben (az iráni vonalon kívül) innen nyerné az olajat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az olajárban egyelőre nem mutatkozik meg a konfliktus. Másrészt viszont arról is lehetett már olvasni, hogy talán a Gazprom is részese a Nabucconak. Akárhogy is Oroszországot csak Grúzia választhatja el egy működő Nabuccotól, ami pedig egyet jelent az olaj feletti ellenőrzéssel.

Vajon Oroszország az oszétok biztonságáért vagy az olajért vállalta háborút?

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország háború olaj nabucco grúzia honvédelem dél oszétia oszét

A bejegyzés trackback címe:

https://medeq.blog.hu/api/trackback/id/tr67610441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása